שלמה איזקסון
כוחה של ימינה עולה בסקרים והיא הופכת לשנייה בגודלה בישראל ואלטרנטיבה כביכול לנתניהו, אך היא עצמה מציגה מלכוד, שכן לצד חזותו המרשימה של בנט, אדם ישר ורהוט, עמדות המפלגה בתחום המדיני, המשפטי ולעתים גם הדתי קיצוניות והיא איננה מציעה פתרון ממשי למצביעי המרכז
לאחרונה עולה בסקרים מגמה בה מפלגת ימינה ממצבת את עצמה כמפלגה השנייה בגודלה בישראל וכאלטרנטיבה לכאורה לשלטון נתניהו. בין היתר, נראה כי מספר לא מבוטל של מצביעי כחול לבן לשעבר, צפויים לתמוך במפלגתם של בנט, שקד וסמוטריץ’ במקרה של בחירות קרובות.
כך נוצר מצב חסר תקדים בפוליטיקה הישראלית בו האלטרנטיבה כביכול לשלטון הליכוד מגיעה דווקא מימין לו ולא ממרכז המפה הפוליטית. הרקע לכך הינו ייאוש ואכזבה בקרב חלק ממצביעי כחול לבן אשר התפצלה זמן קצר לאחר הבחירות, כאשר גנץ ואשכנזי החליטו לחבור לממשלת אחדות בהובלת נתניהו. אין ספק כי תורמת לתופעה זו גם התנהלותו הציבורית והתקשורתית המרשימה של נפתלי בנט אשר מגיע לאחרונה לכל במה מצויד בתוכנית לטיפול במשבר הקורונה.
ימינה נתפסת בעיני רבים ממצביעי כחול לבן לשעבר כגרסה נקייה, נמרצת וערכית יותר של הליכוד, אלא שחלקם שוכחים או מתעלמים מהאידיאולוגיה שמאחורי המפלגה. ראשית, יש לזכור שימינה מורכבת משתי מפלגות: הימין החדש אשר הקימו בנט ושקד לאחר שפרשו ממפלגת הבית היהודי, ומפלגת האיחוד הלאומי שמובילה קו ימני ודתי נוקשה בהובלתו של בצלאל סמוטריץ’.
המפלגה המאוחדת נעה מבחינה מדינית בין סיפוח כל ההתנחלויות וחלקים נרחבים מיהודה ושומרון באופן חד צדדי על פי בנט ושקד, לבין סיפוח מלא של כל הגדה המערבית ברוח סמוטריץ’. אלו וגם אלו מתנגדים בתוקף למדינה פלסטינית בכל גבול ויובילו את ישראל לפירוק הרשות הפלסטינית, שליטה בכ-3 מיליון פלסטינים ביהודה ושומרון ולבידודה של ישראל בזירה הבין לאומית.
בנט הוא אדם ישר, מוכשר ורהוט, אך מפלגתו מציגה עמדות מדיניות המנוגדות לחלוטין לאלו של מצביעי המרכז וכן שותפים קיצוניים בעמדותיהם הדתיות, המדיניות והמשפטיות. רבים שכחו כבר כי בשלטי הבחירות של מפלגת “הימין החדש” בהובלת שקד ובנט, לפני כשנה וחצי, נכתב “שקד תנצח על בג”ץ, בנט ינצח את חמאס”. הקמפיין המחיש את רצונם של ראשי ימינה (אז הימין החדש) להחליש מאוד את בית המשפט העליון ולהכפיפו לרצון הפוליטיקאים, כך שלא יוכל להתערב כנגד חקיקה הפוגעת בחירויות הפרט ובחוקי יסוד.
שותפם למפלגת ימינה, בצלאל סמוטריץ’, התבטא בעבר באופן קשה כלפי מגזרים שונים, בין היתר הציבור הערבי, למשל כאשר צוטט בשנת 2016 כמי שמצדיק הפרדה בין יולדות ערביות ויהודיות בבתי חולים תוך שימוש בטענות מעליבות כלפי המגזר. גם התנהלותו בעבר כנגד קהילת הלהט”ב הייתה קיצונית, כאשר היה בין משתתפי אירוע מחאה שכונה באמצעי התקשורת “מצעד הבהמות” בשנת 2006, דבר עליו התנצל לאחר שנים.
סמוטריץ’ גם מנסה לקדם במהלך השנים האחרונות בכנסת את סיפוחם המלא של כל שטחי יהודה ושומרון באופן שיפגע קשות בזהותה היהודית- דמוקרטית של ישראל. העמדות אשר הציג לאורך השנים בנושאים מדיניים ולגבי דת ומדינה יעוררו תרעומת בקרב רוב תומכי מפלגות המרכז ואף חלק גדול מתומכי הליכוד.
בתחילת חודש יולי, הציעו חברי הכנסת של סיעת ימינה להקים ועדת חקירה פרלמנטרית, אך ראו איזה פלא, הוועדה לא נועדה לדון בכישלון ניהול משבר הקורונה אלא בנושא “ניגודי העניינים של בכירי המערכת המשפטית”. מנהיגי ימינה אומנם יודעים לדקלם יפה לאחרונה את הטענה כי מה שלא קורונה לא מעניין עכשיו, אך לא זכורה התייחסות יוצאת דופן של השרים לשעבר בנט ושקד למצבה הקשה של מערכת הבריאות בהיותם חברי ממשלה.
כאשר ישבו בממשלות נתניהו זכור שהשמיעו לרוב את קולותיה של מועצת יש”ע ואת רצונם לפגוע בכוחו של בג”ץ ולשנות את דרך מינוי השופטים, אך אינני זוכר שנלחמו למען שיקום מערכת הבריאות, פתיחת מחלקות ומיטות אשפוז נוספות או שפעלו למצוא פיתרון לעומס הנורא על כתפיהם של הרופאים המתמחים. כעת, כאשר הם יושבים באופוזיציה, קל להם מאוד לשים את הבריאות והפרנסה בראש סדר העדיפויות, אך כאשר הייתה להם הזדמנות לפעול בנושא, העדיפו לנסות ולרצות את בוחריהם בתחומים אחרים.
מדינת ישראל בהחלט זקוקה לראש ממשלה חדש, סדרי עדיפויות שונים ומנהיגות ישרה וחרוצה, אך אין זה אומר שבנט וחבריו הם הפיתרון. להפך, סביר להניח שממשלה שתובל על ידי ימינה תתמקד בסיפוח מואץ של חלקים נרחבים מיהודה ושומרון, בנייה בהתנחלויות שמחוץ לגושי ההתיישבות, מאבק בבג”ץ ואג’נדה שנויה במחלוקת בתחום דת ומדינה.
החלפת נתניהו בראשי מפלגת ימינה לא תועיל לאזרח הממוצע בישראל, לא תפתור את הבעיות בתחומי הבריאות, הפרנסה, הרווחה ולא תביא להסכמי שלום או שגשוג מדיני אלא בעיקר תיצור בעיות חדשות. לכן, מצביעי המרכז לא צריכים לתמוך או “לחנות” במפלגת ימינה, אלא לחפש כתובות מתאימות יותר ולא להחליף בעיה אחת בבעיות אחרות.